A káposztaleves diéta receptje kissé változik, ha a diéta különböző verzióit nézzük. Azonban az elmondható, hogy alapvetően káposztát és válogatott kalóriaszegény zöldségeket tartalmaz, például hagymát, paradicsomot. Ezenkívül az ízhatás fokozása érdekében adhatunk hozzá húslét és paradicsomelvet is. Most egy tipikus receptet mutatunk be.
Hozzávalók
6 fej közepes hagyma (vörös vagy lila)
1-2 kicsi paradicsomsűrítmény (olyat válasszunk, ami hozzáadott anyagoktól mentes)
1 nagy fej édeskáposzta (minimum 1,5 kilogrammos legyen)
2 fej zöldpaprika, szeletelve
4 db sárgarépa, szeletelve
2 db zellegumó vagy 6 friss zellerszár, felkarikázva
2 db leveskocka, de jobb, ha húsleves alaplével dolgozunk
2 db paradicsom felkockázva
egy csokor friss petrezselyem és/vagy bazsalikom
só, bors, szójaszósz, hagymamix, fokhagymapor, szójaszósz ízlés szerint (bérmilyen más fűszert használhatunk.)
Elkészítése
Reszeljük le a káposztát és tisztítsuk meg a zöldségeket.
A hagymát vágjuk apróra, a paprikát szeleteljük, a sárgarépát karikázzuk fel, a zellert kockázzuk fel, a paradicsomot is vágjuk apróra.
A zöldfűszereket aprítsuk fel.
Az előkészített zölségeket rakjuk egy fazékba és öntsük fel őket annyi húslével, hogy éppen ellepje azokat. (kivéve a paradicsomot)
A fűszerekkel ízlés szerint ízesítem a levest.
Felforralom az egészet, hozzáadom a paradicsomot is.
A lángot kicsire állítom és 20-30 percig főzöm a levest, illetve addig, amíg minden hozzávaló megpuhul.
Kóstoljuk meg és ízlés szerint fűszerezzük még, ha szükséges.
Ha kedvünk van, akkor botmixerrel krémesíthetjük is a levet, így ivóléként is fogyaszthatjuk.
Figyelmeztetés: vigyázzunk a levessel, mert gasztrointesztinális panaszok merülhetnek fel (puffadás, hasmenés, szélgörcsök) a káposzta magas kénessavtartalma miatt és más zöldségek puffasztó hatása következtében.
Értékes szilimarin hatóanyaggal a máj és az epe egészségének megőrzéséért.